Pierniczki - prezent od serca

Pierniczki - prezent od serca

Rok po roku, grudzień za grudniem, wciąż od nowa rozmyślamy nad prezentami dla najbliższych nam osób. Wbrew pozorom niewielu z nas uważa, że powinny one być drogie i eleganckie. Wręcz przeciwnie, najcenniejszą walutą XXI wieku są nie pieniądze, a poświęcony najbliższym czas, którego nigdy nie mamy zbyt wiele. Dlatego moją świąteczną, prezentową propozycją są własnej roboty, klasycznie zdobione ciasteczka korzenne. Będą miłym dodatkiem do kupnego prezentu i sprawią, że nasz podarunek nabierze zupełnie innego, głębszego znaczenia. Stanie się prawdziwym prezentem od serca.

Co przygotować? 

Do pieczenia pierniczków potrzebne będą:

  • 60-70 ml miodu
  • 80 g masła

  • pół szklanki cukru (najlepszy będzie cukier puder, ale nie jest on wymogiem)     
  • 1 jajko

  • 2 i pół szklanki mąki pszennej    

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia    

  • 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie)    

  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika  

Składniki lukru:

  • 1 białko
  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Ponieważ niestety nie każdy ma dostęp do jajek z dobrego źródła, można je zastąpić mlekiem skondensowanym. Lukier wówczas stanie się nieco bardziej kruchy i nie będzie tak śnieżnobiały, ale również doskonale nadaje się do ozdabiania ciasteczek.

Na opakowanie:

  • rolka celofanu
  • cienka, materiałowa wstążka w wybranym kolorze

Pozostałe:

  • papier do pieczenia
  • blacha

  • rękaw cukierniczy

  • pędzelek

  • foremki

Prosty przepis

Do garnka wkładamy miód, masło i cukier, które podgrzewamy, stale mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Po przestudzeniu mieszankę łączymy z pozostałymi składnikami. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt miękkie, można je nieco schłodzić przed wałkowaniem. Kakao dodajemy, jeżeli chcemy, by nasze ciasteczka miały nieco ciemniejszy kolor. Nie ma ono zbyt wielkiego wpływu na smak pierniczków. Po zagnieceniu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość około 3 milimetrów. Wycinamy z niego wybrane wzory i układamy je na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180ºC. Gdy nieco wystygną, możemy zacząć zdobienie. Jeżeli chcemy, by nasze pierniczki zawisły na choince, przed upieczeniem wykuwamy w nich dziurki, przez które po ozdobieniu będzie można przeciągnąć nitkę lub tasiemkę.

Dekorowanie

Ozdabianie pierniczków to coś więcej niż zwykłe rysowanie wzorów na ciasteczkach. To najważniejsza część przygotowywania świątecznych słodkości. Zawsze niesie ze sobą wiele nostalgii i miłych wspomnień. Przypominam sobie wtedy opowieści „Dzieci z Bullerbyn” spod pióra Astrid Lindgren i wspólnie spędzone z najbliższymi wieczory. Najpopularniejszą, najbardziej klasyczną metodą ozdabiania jest oczywiście dekorowanie pierników białym lukrem i to właśnie na nim chciałam się w dzisiejszym wpisie skupić. Lukier przygotowujemy, łącząc ze sobą białko, cukier puder i kilka kropli cytryny. Gdy jest już gotowy, możemy przełożyć go do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio na ciasteczka, tworząc przeróżne wzory lub używając cienkiego pędzelka, malować nim, jak farbami. Połączenie obydwu metod daje niesamowite efekty.

Jak zapakować?

Moim zdaniem pierniczki najładniej prezentują się w bardzo prostym opakowaniu, a jest nim przezroczysta torebka przewiązana materiałową tasiemką. Wystarczy wyciąć kwadratowy, odpowiedniej wielkości kawałek celofanu, ułożyć na nim gotowe ciasteczko, podnieść krawędzie i przewiązać je wstążką. Gotowe! Alternatywą są również samodzielnie drukowane, świąteczne pudełeczka, które wielu artystów w okresie bożonarodzeniowym udostępnia non-profit na swoich profilach.

A może domek z piernika?

Mimo nieprzyjemnej historii, jaka spotkała w baśni Jasia i Małgosię, domki z piernika stały się jednym z wielu symboli Świąt Bożego Narodzenia. Korzenne ciasteczka sklejone lukrem układają się niczym dziecięce klocki. Wystarczy odrobina wyobraźni, by stworzyć swój wymarzony domek z piernika.

Podsumowanie

Uważam, że w każdej świątecznej paczce powinien znaleźć się choćby niewielkich rozmiarów prezent własnej roboty. Taki drobiazg, wykonany z miłością. Na przykład własnoręcznie zdobione pierniczki, w których przygotowanie zainwestujemy odrobinę swojego drogocennego czasu. Taki sympatyczny prezent od serca.

Komentarze:

Pierniczki - prezent od serca