Dieta dla matki karmiącej - co powinna spożywać kobieta podczas karmienia?
Karmienie piersią to czas wielu zmian w organizmie kobiety. Pomijając zmiany fizyczne, przede wszystkim dochodzi do ogromnych zmian hormonalnych i psychicznych. W tym czasie od kobiecego ciała, świat wymaga o wiele więcej, a wiele składników odżywczych pobiera dziecko. Jak powinna wyglądać dieta dla matki karmiącej, która dba nie tylko o zdrowie dziecka, ale także swoje? Na jakie grupy produktów należy zwrócić szczególną uwagę?
Skład mleka kobiecego
Do wyprodukowania kobiecego mleka organizm zużywa składniki gromadzone w organizmie oraz te, tworzone ze składników przez organizm produkowanych, m.in. hormonów czy białek. Właśnie dlatego dobra dieta pozwala pokryć zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy. Ma ona także wpływ na profil kwasów tłuszczowych w pokarmie, lecz nie ma wpływu na ilość białek węglowodanów czy tłuszczów.
Dieta dla matki karmiącej - co jeść?
Przez pierwsze pół roku życia malucha, mleko matki jest w stanie w pełni zaspokoić zapotrzebowanie dziecka na pożywienie. W tym czasie niezwykle ważne jest dostarczanie organizmowi witamin i składników odżywczych. W innym przypadku może to prowadzić do niedoborów pokarmowych i osłabienie organizmu matki. Jeśli chodzi o konkretne składniki diety kobiety karmiącej, należy je podzielić na trzy główne filary:
WĘGLOWODANY - to przede wszystkim pieczywo pełnoziarniste oraz żytnie, makarony, kasze (szczególnie gryczana i jaglana), płatki owsiane, nasiona roślin, np. soczewica czerwona, ryż (szczególnie brązowy).
BIAŁKO - nie możemy zapominać, że dieta dla matki karmiącej powinna zawierać odpowiednie ilości mięsa, szczególnie drobiu, cielęciny, wołowiny lub królika; a także ryby, jajka, nasiona bogate w białko, np. fasolę, groch czy bób, a także nabiał - naturalne jogurty i kefiry, twaróg.
TŁUSZCZE - to także cenny składnik diety. Powinien być wdrożony poprzez oleje roślinne, np. olej lniany, masło, słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, a także awokado.
OWOCE I WARZYWA - to bezcenny składnik diety. Zarówno warzywa, jak i owoce, kobieta karmiąca może spożywać bez ograniczeń. Najważniejsze, aby produkty te pochodziły ze sprawdzonych źródeł, nie były pryskane i nawożone pestycydami. Dobrym wsparciem będą także krajowe nowalijki, najlepiej z własnego, bądź zaprzyjaźnionego ogrodu.
NAWODNIENIE - matka karmiąca powinna spożywać spore ilości płynów, aby produkować odpowiednie ilości mleka. Dzienna dawka płynów powinna wynosić około 3l. Pamiętajmy, że oprócz wody mineralnej, płyny może uzupełniać także za pomocą herbat ziołowych i owocowych, a także koktajlów owocowo-warzywnych.
Dieta dla matki karmiącej - czego należy unikać?
Powszechnie mówi się, że podczas karmienia należy unikać produktów wzdymających, takich jak fasola, nasiona strączkowe czy kiszonki. Ponadto wyróżnia się szereg produktów potencjalnie alergizujących. Okazuje się jednak, że nie warto stosować wobec nich tzw. diety eliminacyjnej. Warto przyzwyczajać dziecko do różnych produktów, nawet podczas występowania kolki u malucha. Nie odnotowano bowiem żadnych badań na temat tego, że te produkty mają bezpośredni wpływ na zaostrzenie objawów u dziecka. Wręcz przeciwnie, spożywanie tych produktów w niewielkich ilościach, może zmniejszać ryzyko alergii u dziecka.
Jeśli tylko produkty nie powodują u mamy złego samopoczucia, nie warto eliminować ich z diety. Natomiast jeśli zauważymy u dziecka pewne niepokojące objawy po spożyciu produktów przez mamę, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem, jak dostosować dietę i jak długo powinna być ona zmieniona. Pamiętajmy też o ograniczeniu, przynajmniej na początku laktacji, stosowania w potrawach ostrych przypraw, czosnku czy cebuli, ponieważ ich smak i zapach mogą zrazić malucha do jedzenia z piersi.
Poprzedni artykuł
Jaki fotelik samochodowy wybrać dla swojego dziecka?
Dieta dla matki karmiącej - co powinna spożywać kobieta podczas karmienia?