Mama gotuje - czyli sprytne sposoby na przemycenie zdrowych produktów do diety kilkulatka

Mama gotuje - czyli sprytne sposoby na przemycenie zdrowych produktów do diety kilkulatka

Każda mama wie, jak trudno zadbać o zróżnicowaną, dobrze zbilansowaną dietę kilkulatka. Większość maluchów najchętniej spożywałaby jedynie słodycze i inne niezdrowe przekąski, a także mało wartościowe, jednoskładnikowe dania typu makaron lub ziemniaki. Serwowanie dziecku kaszy czy pełnoziarnistych płatków śniadaniowych wydaje się zadaniem godnym nagrody Nobla, jednak nie warto się poddawać, bowiem kluczem do sukcesu bardzo często okazuje się szczypta kreatywności i gotowość do podejmowania wyzwań. Sprawdź, jak ukryć zdrowe w pozornie niezdrowym, czyli jak przygotować znane i lubiane przekąski w nowej, bardziej wartościowej odsłonie.

Przepis na budyń jaglany z owocami

Do przygotowania budyniu jaglanego potrzebujesz:

  • półtorej szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 łyżki masła orzechowego,
  • jednego banana,
  • syropu malinowego, świeżych owoców (opcjonalnie). 

Naturalnie słodki, sycący i bardzo zdrowy budyń jaglany przygotujesz już w 15 minut. Wystarczy, że opłuczesz kaszę na sicie w ciepłej wodzie, a następnie zalejesz ją jedną szklanką mleka i pogotujesz do wchłonięcia płynu oraz zmiękczenia ziaren. Po przestudzeniu, ugotowaną kaszę zblenduj z resztą mleka (najlepiej podgrzanego). Smak przekąski podkręć łyżką dobrej jakości masła orzechowego i połówką banana. Całość dokładnie zmiksuj i udekoruj bananem w plastrach oraz opcjonalnie ulubionymi owocami dziecka.

Przepis na deser z chia

Nasiona chia to jedne z najlepiej znanych superfoods, czyli produktów o wyjątkowo bogatym składzie i doskonałych walorach prozdrowotnych. Do przygotowania kolorowego i apetycznego deseru z ich dodatkiem potrzebne Ci będą:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 100 ml mleka, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • ulubione owoce, na przykład jagody, maliny, truskawki. 

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od połączenia ze sobą dwóch rodzajów mleka, miodu, wanilii i nasion chia. Całość mieszamy dokładnie mikserem i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. W tym czasie nasiona powinny wchłonąć większość płynu i idealnie go zagęścić. Wybrane owoce blendujemy i przystępujemy do przekładania gotowych mas w przezroczyste pucharki lub szklaneczki. Na spodzie lądują zmiksowane owoce, a na nich mleko z nasionami chia. Wierzch dekorujemy całymi owocami i gotowe!

Przepis na domową granolę

Domowa granola to idealny sposób na przemycenie do diety dziecka zbóż, orzechów oraz pełnych błonnika suszonych owoców. Aby mieć pewność, że w śniadaniu nie znajdą się żadne niezdrowe cukry ani konserwanty, warto przygotować ją samodzielnie. Potrzebujesz do tego:

  • 2 szklanek płatków owsianych,
  • 2 łyżek oleju (najlepiej kokosowego lub z pestek winogron),
  • 1 jabłka,
  • 4 garści orzechów (laskowe, włoskie, mieszane),
  • garści migdałów,
  • 4 łyżek sezamu,
  • 3 łyżek pestek słonecznika niesolonych,
  • 4 łyżek miodu,
  • garści żurawiny,
  • garści rodzynek,
  • łyżki cynamonu. 

Płatki owsiane połącz z olejem oraz obranym i startym na grubych oczkach jabłkiem. Dodaj cynamon, wymieszaj i odstaw. W tym czasie nasiona, orzechy i miód połącz ze sobą dokładnie w osobnej misce, a następnie całość dodaj do płatków z jabłkiem. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i rozprowadź na nim przygotowaną mieszankę. Piekarnik rozgrzej do 120 stopni Celsjusza. Granolę piecz łącznie przez około 100 minut, co 10 - 20 mieszając całość przy pomocy długiej łyżki. Po upieczeniu przestudź i spakuj do plastikowych pojemników lub słoiczków.

Przepis na domową nutellę

Nutellę kochają wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Jednak nawet ten słodki, czekoladowo-orzechowy smakołyk można podać swojemu maluchowi w nieco zdrowszej, domowej wersji. Potrzebujesz do niej:

  • 250 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżek miodu,
  • 1 szklanki mleka,
  • 2 łyżek oleju kokosowego,
  • 3 łyżek kakao,
  • 100 g mlecznej czekolady.

Orzechy podpraż i wysyp na ściereczkę. Pocieraj nimi, aż do całkowitego usunięcia skórki. Czekoladę rozpuść w garnku z mlekiem i kakao, a następnie odstaw do ostygnięcia. W zbiorniku blendera kielichowego umieść orzechy, czekoladową masę, miód i olej kokosowy. Całość zmiksuj na gładką masę i to wszystko - domowa nutella gotowa!

Komentarze:

Mama gotuje - czyli sprytne sposoby na przemycenie zdrowych produktów do diety kilkulatka