Pierniki świąteczne – prosty przepis na świąteczne ciasteczka

Pierniki świąteczne – prosty przepis na świąteczne ciasteczka

Dla wielu z nas przygotowanie ciasteczek korzennych lub pierników to nieodłączny element każdych Świąt Bożego Narodzenia. Kupione w sklepie nie smakują tak wyśmienicie, jak te pieczone w domu i przystrajane całą rodziną. To wyjątkowy czas, w którym możemy swoim dzieciom pozwolić na odrobinę kreatywności w kuchni. Jeśli szukasz idealnego przepisu na wyjątkowe pierniki świąteczne, mamy go dla Ciebie!

Składniki na pierniki świąteczne

Z poniższego przepisu można przyrządzić około 80 sztuk sporych pierników świątecznych. Na większej powierzchni ciastka, dekoracje będą okazałe, a ich tworzenie będzie dla dzieci wygodniejsze. Będą mogły zrobić to precyzyjnie i dokładnie.

Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej;      
  • 2 jajka;        
  • 100 g cukru pudru;        
  • 100 g masła;     
  • 300 ml dobrego miodu;      
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;    
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;       
  • 1 łyżka przyprawy do ciastek korzennych;      
  • 1 łyżka przyprawy do piernika;   
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. 

 Do przygotowania pierników będzie potrzebny dodatkowo wałek do rozwałkowania ciasta, foremki do wycinania ciastek ( najlepiej świąteczne wzory) oraz papier do pieczenia.

Pierniki świąteczne – przygotowanie

1.   Miękkie masło pokrój na kawałki i wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem, miodem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, jajkiem, przyprawami i posiekaną skórką pomarańczową.   

 2.   Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut. Schłodzone ciasto będzie Ci łatwiej wałkować. 

 3.   Stolnicę i wałek podsypuj mąką, aby ciasto nie przyklejało się do blatu. Następnie rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego ok. 0,5 cm pierniczki za pomocą foremek. 

 4.   Kolejne partie ciasteczek wkładaj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, góra – dół, na około 10-12 minut.

Pierniki świąteczne – zdobienie 

Zapewne jednak to ozdabianie wypieków jest dla całej rodziny najlepszą zabawą. Warto więc zaopatrzyć się w kilka rodzajów ozdób jadalnych, które dopełnią całego efektu pierników. Mogą być to kolorowe kuleczki, drażetki, kolorowe pisaki, jadalny brokat, ozdoby czekoladowe – możliwości jest mnóstwo, trzeba tylko pokazać dzieciom jak to zrobić. Świetnym pomysłem jest przygotowanie kolorowego lukru, którym polejecie pierniki świąteczne. O tym, jakich naturalnych barwników użyć do jego przygotowania przeczytasz we wpisie Kolorowy lukier, czyli jak znaleźć barwniki do lukru we własnej kuchni? 

Smacznego!

Komentarze:

Pierniki świąteczne – prosty przepis na świąteczne ciasteczka